júl
26

Ma már Magyarországon is elérhető az egyik japán alapétel, a tōfu (豆腐) [tófu]. Japánul hosszú ó-val ejtjük, nem röviddel, a szó pedig a bab és a megsavanyodik, elromlik ige két írásjegyéből áll. Magyarul a szójabab túró, szójabab kocsonya, esetleg szójabab zselé kifejezéssel fordítható, bár egyik szavunk sem adja vissza a tōfu igazi értelmét. Aki evett már miso (味噌) [miszo] levest, az tudja, hogy levesbetétként is kitűnő, de nagyon sokféleképpen fogyaszthatjuk. Különösen ajánlott vegetáriánusoknak magas fehérje tartalma miatt. Ázsiában mindenhol nagyon kedvelt, sokféleképpen variálható alapanyag. Ígérem, hogy rengeteg tófuból készített japán étel receptjét fogom megosztani, de most elsőként álljon itt egy elnyugatiasodott, hipergyorsan elkészíthető tésztaétek. A másik fő alapanyag a shiitake (椎茸) [sítake] gomba, mely a másik nagy kedvencem, a japán konyha egyik hatlövetűje. Egy pár éve már nálunk is kapható frissen fóliázott, illetve szárított formában. Mindkettő jó, csak a szárítottnál kalkuláljunk pluszban pár órát, mert áztatni kell.

Hozzávalók:

300 g shiitake [sítake] gomba

1 doboz tófu (ha épp nincs otthon, akkor a gomba is elviszi az ételt egymagában)

5 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál méz (érdemes közben kóstolgatni, aki édesebben szereti, annak mehet akár 2 kanál is :)

1 evőkanál szárított, vagy 1 csokor friss petrezselyem

3 evőkanál sake [szake], vagy sherry, esetleg jó minőségű fehérbor

4-500 g spagetti tészta

Parmezán sajt a tetejére (elhagyható)

Először is a gombákat 4-5 felé vagdalom, a tófut pedig először tányérra teszem, konyhapapírral felitatom a nedvességet, és amennyire csak lehet, szárazra törölgetem. Miközben ügyelek, hogy ne essen szét, nagyjából egyforma kockákra vágom. Olíva-, vagy szezámolajon (elvileg nem szabad hevíteni, tehát semmiképpen ne magas fokozaton használjuk) közepes lángon sütögetni kezdem a gombát, aztán amikor illatozni kezd, hozzálöttyintem a szakét. Alkoholtartalom sutty, elillant, és ekkor jöhet a szójaszósz, a petrezselyem és a méz, kb. 2 perc múlva pedig a tófu. Ekkor kis lángra, vagy alacsony hőmérsékletre kapcsolok, mert ahhoz, hogy a tófu kockák ne essenek szét, fontos, hogy ne magas hőmérsékleten hevítsük, inkább csak melegítsük. Ha a spagetti megfőtt, de nem túl, meg szét, mert al dente maradnak benne a jó dolgok, akkor összekeverem a gombás tófuval. Ha nincs tófu, úgy is nagyon finom. Igazi fúziós kaja időzavarban szenvedőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://japankonyhamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr74676288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nite · http://animecomment.blog.hu 2012.07.26. 16:27:42

ejj kezdek megéhezni...
és a tófuval mit csinálsz, harapod hozzá / valamikor meg is sütöd, vagy valamiről lemaradtam?

Garfyka 2012.07.26. 16:32:13

Szia. Tudnál segíteni, hol lehet nem szárított shiitake gombát venni?

Eszuteru 2012.07.27. 14:10:47

@Nite: Kedves Nite, köszönöm a kérdést, teljesen jogos az észrevétel. Kicsit átdolgoztam a posztot, hogy követhetőbb legyen. Nem vagyok hozzászokva a kommentekhez, mert eredetileg a blogspot-on indítottam el ezt a blogot, itt csak regisztráltam. Ezért jelenik meg tavalyi dátum az első bejegyzésnél. Ezen a webhelyen található egy csomó más recept is: japankonyhamagyarul.blogspot.hu/, de hát nem látják a keresők, és így senki nem találja meg, a linket beszúrni pedig nem lehet, mert akkor meg nem található az oldal :(. Szóval a blog.hu-nak gratula, hogy 24 órán belül máris visszajelzés érkezett. :) Szóljatok máskor is, ha túl rövidek a receptek, vagy érthetetlenek, javítani fogom.

Eszuteru 2012.07.27. 14:12:06

@Garfyka: Kedves Garfyka, a Spar üzleteiben lehet friss shiitake gombát kapni. A szárított is jó, de persze a frissel nem versenyezhet...

Garfyka 2012.07.27. 14:19:32

Köszönöm. Hétvégére tervezem.

Nite · http://animecomment.blog.hu 2012.07.27. 18:03:36

@Eszuteru: köszi a választ, az tuti nagy előnye a blog.hu-nak hogy "anyja" az index, és a céltalanul kattintgatók könnyen megtalálnak, ha oda kikerülsz :)
Én is szeretek keleti jellegű kajákat főzni, azért is voltam kíváncsi, hogy néz ki egy tofus recept valami autentikus kivitelben.
süti beállítások módosítása