sze
19

Most még elegendő mennyiségű zöldség van a piacon, érdemes kihasználni, és utánozni a japánokat, akik minden étkezéshez igyekeznek nyers zöldségből készült salátát enni. Felturbózhatjuk a sima zöldséget tófuval, a kiváló húspótlóval, elsőosztályú fehérjeforrással. Ma már szinte mindenhol kapható, bár a jó minőségű jóval drágább a "mezei" tófunál. Akinek nem ízlett a hipermarketben kapható, annak azt tudom ajánlani, hogy próbálja ki a Dm-ben, vagy a bioboltokban kapható tófuk valamelyikét, és rögtön megváltozik a véleménye. Mint ahogyan a sajt, a tófu minősége is nagyon változó. (A tófuról bővebben ld. a japán stílusú spagetti shiitake gombával és túfuval receptet.)

Ami a salátát illeti, pusztán magánvélemény, de a magyar ételeket nem -csak- azért mondhatjuk egészségteleneknek, mert túl sok zsiradék, vagy só, cukor, stb. kell az elkészítésükhöz, hanem az is gond, hogy a nyers ételek egyáltalán nem jelennek meg a hétköznapi magyar konyhában. Csak meg kell nézni egy átlagos hazai étterem étlapját, és rögtön szembetűnik, hogy ha saláta, akkor nyakon öntik ecettel -amelyik a vízkövet is leoldja-, cukorral, amitől mindegyiknek egyen íze lesz, mindegy, hogy vegyes saláta, vagy paradicsomsaláta. Szóval kezdetnek szerintem elég lenne, ha mindenki odafigyelne arra, hogy a főétkezésekhez egyen egy kis tálka nyers salátát egészséges dresszinggel, és akkor néhány év elteltével kihúzhatnánk a listáról egy-két népbetegséget.

Hozzávalók:

1 doboz tófu

4 nagy paradicsom

1 kígyóuborka, vagy bármilyen nyers zöldség, amihez kedvünk van

Egy nagyobb vöröshagyma kb. negyede

A tófut csepegtessük le, és a többi hozzávalóval együtt vágjuk akkorára, és olyanra, amilyenre csak szeretnénk. Sima szójaszósszal is leönthetjük, vagy akár azzal a dresszinggel, amelyik receptjét már megosztottam a saláta öntet 1. cím alatt... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://japankonyhamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr214789258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása