dec
23

Kurisumasu kēki

| Szerző: Eszuteru | 9:10 pm


DSCN4802.JPGDecember 23-a Japánban munkaszüneti nap, de a karácsonyhoz semmi köze. A piros betűs ünnep a császár születésnapjának szól. Az idén viszont december 23-a vasárnapra esik, amit a japánok úgy oldanak meg, hogy hétfőre teszik át a szabadnapot. Így történt, hogy 2012-ben a mi szentesténk napja lett az ünnepnap. Az 1933-ban született Akihito császárt hatalmas tömeg ünnepli ilyenkor a palotában, melyet erre az alkalomra megnyitnak a nagyközönség előtt. Azaz a palotát azt azért nem, csak a kertet. Egy évben kétszer lépheti át közönséges földi halandó a palota kapuját, a másik időpont újévkor van, január 2-án. A japán zászlócskákat lengedező nép a császári palota kertjében várja, hogy a császári család megjelenjen az erkélyen. A pár perces szertartás annyiból áll, hogy a császár integet, a nép pedig válaszul zászlót lenget. Nagyon kedves, meghitt esemény, nekem legalábbis megható volt látni, hogy az emberek mennyire szeretik nem választott vezetőjüket. Persze ma már a császár politikai értelemben nem rendelkezik  hatalommal, körülbelül a mi köztársasági elnökünk teendőit látja el. Talán meglepő, de azt kell mondanom, hogy Japánban a karácsony sokkal jobban érzékelhető, mint nálunk. Mindenhol karácsonyi zene szól, az ilyenkor szokásos amerikai dallamok csendülnek fel az áruházakban, állomásokon, de még az üzletekkel teli sétáló utcákon is. A japánok szeretik a szépet, a díszeket, a csillogást, így nem csoda, ha a karácsonyfa óriási népszerűségnek örvend. A nagyvárosok állomásain hatalmas méretű ízlésesen feldíszített fenyőfák és karácsonyi dekorációk már november elejétől emlékeztetnek arra, hogy lesz egy olyan ünnep, amelynek a japánok 99 %-a számára különösebb jelentősége nincs, vallási értelemben legalábbis az égvilágon semmi. Viszont amerikai mintára egy csomó minden köthető a japán karácsonyhoz, ilyen a karácsonyi torta és a karácsonyi parti. Már jóval Szenteste előtt érdemes leadni a rendelést az áruházak édesség részlegén vagy egy cukrászdában, különben könnyen lemaradhatunk a hagyományos karácsonyi tortakölteményről. Mi viszont az idén rendelési lehetőség híján kénytelenek leszünk magunk sütni tortát bejgli helyett, ha "autentikus" japán karácsonyra vágyunk. Ez esetben ne felejtsük el meghívni a barátainkat, minél többen vannak, annál jobb, ez az este ugyanis Japánban a partizásé, a szilvesztert viszont senki nem ünnepli hangoskodva, az a befelé fordulás, a csönd és a nyugalom jegyében zajlik szűk családi körben. Pont mintha felcserélnénk a két ünnepet. Persze én senkit nem buzdítok ilyesmire, maradjunk csak a magyar karácsonynál, ez az epertorta viszont bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Hogy miért pont eperrel díszített tortát esznek a japánok karácsonykor? Talán azért, mert az eper piros, mint a Mikulás ruhája. Ettől lesz japán specialitás az eredetileg angol kurisumasu keeki. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok, azaz merii kurisumasu!

Hozzávalók:

A 18 cm átmérőjű  tortalaphoz:

6 db tojás

140 g cukor

180 g sütőliszt

120 g sózatlan vaj

A sziruphoz:

2 evőkanál cukor

2 evőkanál víz

1 evőkanál narancslikőr

Az utolsó simításokhoz:

400 ml habtejszín

3-4 evőkanál cukor

pár csepp vanília esszencia

A díszítéshez:

eper

menta

esetleg kék áfonya 

Ennek a tortának az alapja az angol sponge cake, szó szerint szivacs torta, mert ha minden jól megy, akkor az állaga olyan lesz, mint a szivacs. Sokféle elkészítési módja van, mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi piskóta tészta, ha valakinek más recept jobban bevált, az nyugodtan csinálja úgy. Vannak időtakarékos, egyszerű, illetve hagyományos, bonyolult, víz felett  gőzölős megoldások is, én egy középutasra szavazok, mert a tojásokat szétválasztottam ugyan, viszont a masszát nem gőzöltem, és nem bonyolítottam a folyamatot különféle habverőkkel, spatulákkal és egyebekkel. Ellentétben a többi recepttel, amiket eddig feltettem ide, ez nem egy röpke negyedórás történet, ha mindent betartunk, akkor több, mint egy napot vesz igénybe. De mindenképpen érdemes 1-2 órával a sütés előtt hozzákezdeni, mert a tojásokat és a vajat ki kell venni a hűtőből, a tortaformát és a habtejszínt pedig be kell tenni. A tojásokat szétválasztom - van olyan recept, amely szerint egyben is felverhetők a tojások, de nekem az a tapasztalatom, hogy akkor viszont máshogy kell bonyolítani a dolgot, és akkor már inkább a szétválasztgatás... - először a fehérjét verem fel habverővel. Akkor van kész, amikor kemény a hab, ez kb. 3 percig tart. A sárgájához hozzáadom a cukrot, pár percig keverem, majd rászórom a lisztet, a végén pedig belekeverem a szoba hőmérsékletű vajat. Ha már jó sűrű a massza, akkor először a fehérjehab egyik felét, majd kis kevergetés után a másik felét is hozzákeverem, és tovább kevergetem. A sütőformát kiveszem a hűtőből, beleöntöm a masszát, és alaposan eldolgozom, hogy a sütőformát tökéletesen kitöltse. 170 fokos sütőben kb. fél órát sütöm. Úgy ellenőrzöm, hogy megsült -e, hogy egy bambuszpálcát, vagy hússütő villát a közepébe szúrok, és ha nem ragadt rá a tészta, akkor megsült. Ha kész, kiveszem, és egy alátétre helyezem. A legjobb, ha celofánba csomagolva pihen egy éjszakát a hűtőben, mert úgy könnyebb lesz felvágni. De ha nincs annyi időnk, az sem gond. A piskótatésztát egy forgatható tálcára teszem, és óvatosan, a tálcát forgatva kettévágom, és mindkét oldalára rákenem a szirupot. Most jön az igazán izgalmas rész, mert a habtejszín felverése - évszaktól függően - sok kihívást tartogathat. Az egyik aranyszabály, hogy minden eszközt nagyon alaposan el kell mosni, mert egy aprócska zsírfolt is tragédiához - jelen esetben vajhoz - vezethet. A másik, hogy le kell hűtenünk a tejszínt, legalább fél napig hűtőbe kell tennünk, vagy fél órára fagyasztóba, és nem árt, ha nyáron még a tálat is, amelyben felverjük egy másik tál fölé helyezzük, és az alsóba jeget teszünk, hogy végig hideg maradjon a tejszín. Nálunk a habtejszín 30 % zsírtartalom körüli, Japánban kezdő háziasszonyoknak 45 %-ost ajánlanak, mert azt a legkönnyebb felverni. Hát, az biztos, hogy a habverésnek óriási szakirodalma van, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy úgy csinálja, és olyan tejszínnel, ami neki legjobban bevált. Ehhez a tortához kb. 7 percig kell verni közepesen gyorsan a habot, közben pedig nem szabad megállni. Fontos, hogy a cukrot az elején adjuk hozzá. Pár csepp vanília esszenciával is finom. Ha készen van a hab, akkor egy késsel fölkenem a tortára, vigyázva, hogy az epernek maradjon hely a tetején. Olyan mintát formázok a szélén a késsel, amilyenhez épp kedvem van. Tálalás előtt pár órára hűtőbe teszem.    

A bejegyzés trackback címe:

https://japankonyhamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr604979251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása