feb
14

Matcha-s csoki

| Szerző: Eszuteru | 11:03 pm

DSCN7099.JPGA 抹茶 matcha [maccsa, az a-t ejtsd rövid á-nak] a legősibb japán tea fajta, feljegyzésekből tudjuk, hogy a császár már a 9. század elején matcha-t ivott. Ma már inkább csak a teaszertartások (cha no yu ) [csa no ju, az a-t ejtsd rövid á-nak, az u-t pedig az u és ü között] alkalmával szokás a teát porított formában inni, pedig a teafű vagy 7 évszázaddal később terjedt el, mint a por. Magyarországon sokszor úgy emlegetik, hogy matcha tea, ami a békön szalonna tipikus esete. A 抹茶 két kínai írásjegye magáért beszél. A 抹 matsu [macu, az a-t ejtsd rövid á-nak, az u-t pedig az u és ü között] jelentése dörzsöl, porrá tör, porrá zúz, a cha [csa] pedig tea. Szó szerint tehát porrá zúzott teát jelent. Természetesen zöldet. De erről majd egy külön fejezetben tea címszó alatt...

Úgy döntöttem, hogy nem szaporítom az egyébként nagyon érdekes és helytálló írások számát a matcha egészségre gyakorolt pozitív hatásáról, inkább egy kis érdekességet osztanék meg róla. 

Az igazi, elementáris matcha őrület Japánban kezdődött, bár matcha ízesítésű fagyit állítólag már a 70-es években is árultak az USA-ban. Én személy szerint a KitKat cég nevével fémjelzett csokit tartom a csúcspontnak. Volt egy időszak, amikor a matcha-s csoki úgy elárasztotta az édességes polcokat, mint nálunk az ízesített túró rudi, vagy a bejgli karácsonykor. A KitKat csoki egyébként is nagyon népszerű Japánban, de a matcha-s változat egyszerűen zseniális. Természetesen Kiotóban kezdődött diadalútja, a tea központjában, és ma már nagyon sok fajtája van, még az ebay-en is rendelhető: 

A témára rányomult a Starbucks is, a Kyoto matcha latte-t, ha jól tudom 2006-ban dobták piacra.

De lehet smoothie-t, frappuccino-t, jégkását is kapni, egyik régi kedvencem a Häagen-Dazs parféja. 

Ezek után nem meglepő, hogy nálunk is egyre népszerűbb, hogy mást ne mondjak, egymás után jelenik meg a trendkövető cukrászdák kínálatában. pl. Zazzi...

Na, de aki otthon akar megőrülni, eszelősen követni a legújabb trendeket kötényben a konyhában spatulával a kezében, annak kötelező kipróbálni a japán Valentin-napi matcha-s fehér csokit. 

Továbbra is éljenek a férfiak, na meg a nők, akik ilyen csokit bírnak otthon összehozni...

Figyelem, közérdekű közlemény következik:

Ha a nagy Őt a spenótnak még a gondolatától is a hideg rázza, akkor Valentin-napon maradjunk inkább a jól bevált kakaópornál. Klorofillban gazdag zöld növénybarátaink nem mindenkinek jönnek be, főleg elsőre. Ebben az esetben a tavalyi bejegyzést ajánlom szeretettel...

Kicsi szívek mindenkinek! :) 

 

Hozzávalók kb. 12 db-hoz (az arányok a fontosak, a formától függően változhat a darabszám):

80 g fehér csokoládé (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a csokink)

15 g sózatlan vaj

40 ml habtejszín

másfél evőkanál matcha a masszába + amiben megforgatom

A tábla csokit kézzel darabokra töröm, és a vajjal együtt egy hőálló edényben megolvasztom. Kézi habverővel jól összedolgozom a vajat és a csokit, majd hozzáöntöm az előtte kicsit megmelegített tejszínt. Belekeverem a teát, megint jó alaposan összekeverem a habverővel, majd belekanalazom a szív alakú bonbonkészítő formába, hűtőbe teszem kb. 3 órára - ha nem dermed meg, fél órára még a fagyasztóba is be lehet tenni -, megforgatom a teában, és kész is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://japankonyhamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr805812918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása